Mutepa Sokoni

Det har gått arton år sedan Mutepa Sokoni flyttade till Sverige från Zambia. Och han har arbetat på MultiMind sedan 2007.

- Jag fick syn på en annons där MultiMind sökte en person med kunskaper inom området market research och det passade mig perfekt, säger Mutepa.

Hemma i Lusaka, Zambia hade han arbetat med marknadsföring och försäljning. Och i Stockholm fylldes kunskaperna på med marknadsföring och ekonomi  på IHM Business School. Därefter arbetade han med marknads- och konkurrentanalyser, bland annat på BankGiroCentralen och DeLaval.

För MulitMinds kunder genomför han marknadsundersökningar i olika regioner och länder via research online och per telefon.   

- Jobbet är intensivt med tuffa deadlines. Det roligaste är bredden och variationen, att få jobba med allt från marknadsundersökningar till due diligence i så många branscher och länder, säger Mutepa.

Intervjupersonerna är beslutsfattare i olika organisationer och samtalen hålls på svenska eller engelska. Men Mutepa talar ytterligare fem språk – tre av dem är bantuspråk som talas i Zambia. Och han behärskar även två slaviska språk.

Anledningen är att han fick ett stipendium för att plugga radiokemi i Slovakien. Där studerade han inte bara radioaktiva isotoper och kemiska processer utan lärde sig även tjeckiska och slovakiska. En kusin arbetade på ambassaden i Stockholm och efter några besök beslöt sig Mutepa för att flytta till Sverige.

- Den absolut största skillnaden mellan Zambia och Sverige är givetvis vädret, säger Mutepa som saknar solen och värmen. Men något han verkligen gillar är de svenska, platta organisationerna som ger mer frihet samtidigt som de kräver större ansvar.

På frågan hur han tolkar begreppet ”mångfald” blir svaret att det skapar en bredare horisont. När man tänker annorlunda och tar tillvara människors olika synsätt hittar man nya lösningar på gamla problem. Att hans favoritord är ”ubuntu” känns självklart då det är zulu för ”medmänsklighet”.

Med två basketspelande döttrar är det fullt upp därhemma. När han får en stund över spelar han gärna fotboll eller pysslar i trädgården där familjen odlar lök, bönor, ärtor, gurka och tomat.

tillbaka