Krönika: Har vi råd att låta kompetens gå förlorad?

Anna Carlsson Sigstedt 26 april 2017

Tack Katherine, Mary & Dorothy! Efter att ha sett filmen ”Dolda Tillgångar” var jag helt tagen. Samtidigt kände jag också stolthet och en stark vilja att fortsätta arbetet med leta överallt för att hitta rätt kompetens.

Tack vare Katherine Johnson, Mary Jackson och Dorothy Vaughan var det möjligt för NASA att vinna rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen i början av 1960-talet. Men det var nära att dessa tre afroamerikanska kvinnors extraordinära kompetens aldrig tagits tillvara – på grund av deras hudfärg och deras kön.

När chefen för NASA insåg att hans stab av vita, manliga ingenjörer inte hade tillräckliga matematiska kunskaper började man leta efter högre kompetens överallt, trots rådande segregation. Det fanns många hinder på vägen innan man lyckades hitta exakt rätt personer för uppdraget.

Dessa tre kvinnor och deras kvinnliga kollegor har både vågat och orkat visa vägen för oss andra trots att hade såväl hela samhället som sin egen arbetsplats emot sig. Katherine var tvungen att springa 800 meter för att komma till närmaste toalett för färgade kvinnor. För att kunna avancera inom NASA måste Mary läsa in en ingenjörsexamen på egen hand då ingenjörsutbildningen inte var avsedd för kvinnor. Eller som hon säger i filmen:

”Karl Zielinski: Mary, a person with an engineer’s mind should be an engineer. You can’t be a computer the rest of your life.

Mary Jackson: Mr. Zielinski, I’m a negro woman. I’m not gonna entertain the impossible.

Karl Zielinski: And I’m a Polish Jew whose parents died in a Nazi prison camp. Now I’m standing beneath a spaceship that’s going to carry an astronaut to the stars. I think we can say we are living the impossible. Let me ask you, if you were a white male, would you wish to be an engineer?

Mary Jackson: I wouldn’t have to. I’d already be one.”

Det är lätt att förfasa sig över hur det var då. Men det får mig även att fundera över vilka hinder som finns idag och vad det är som stoppar oss från att hitta all den kompetens som finns därute. Hur ska vi lyckas slipa fram diamanterna? Det handlar om vilka kanaler vi väljer att annonsera i. Och vilka erfarenheter och kunskaper vi ställer krav på i våra jobbannonser. Här tar vi alla risken att gå miste om de allra bästa!

Därför är det viktigt att vi alla vågar och orkar använda vår vilja att leta fram rätt kompetens. Liksom NASA har vi inte råd att missa dolda tillgångar. Så tack än en gång Katherine, Dorothy och Mary! Nu är det vår tur att ta över stafettpinnen.

 Anna Carlsson Sigstedt, Kommunikationsansvarig, MultiMind