Praktikplatser kortar vägen till arbetsmarknaden

Maria Lindberg Howard 19 juni 2017

På arbetsmarknaden är det just nu stor efterfrågan på arbetskraft inom branscher som finans och ekonomi. Ett sätt att hjälpa akademiker med utländsk bakgrund är arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen som har till syfte att kartlägga och tillvarata kompetenser och göra deltagarna anställningsbara.

Korta vägen är individanpassad och utbildningen pågår i 26 veckor. Den omfattar såväl studier och praktik som karriärvägledning. Deltagarna får lära sig allt från hur man skriver CV och ett personligt brev till nätverkande och intervjuteknik.

-Som högteknologiskt land har Sverige ett stort behov av välutbildade akademiker. Samtidigt är det svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden utan kontakter i näringslivet. För nyanlända utomeuropeiska akademiker kan även språkbrister och låg erfarenhet av den svenska arbetsmarknaden vara hinder, säger Alicia Muchowicz, arbetsmarknadskoordinator på Korta vägen vid Stockholms universitet.

- Vi vet att en bra matchad praktikplats är det bästa alternativet för att snabbt skaffa sig ett nätverk, lära sig sitt yrkesspråk och i framtiden få ett kvalificerat jobb, tillägger Alicia Muchowicz.

I oktober 2014 kom Samy Elshawa till Sverige från Gaza i Palestina. Där arbetade han med kortservice på Bank of Palestine och därefter var han försäljningsansvarig på den största VVS-tillverkaren i Gaza. 

Efter att ha genomgått Korta vägen, där han bland annat har tagit kurser i Visma, avslutar han nu sin praktik hos PwC Sverige. Där har han arbetat med bokföring samt kund- och leverantörsreskontra i systemet Fortnox.

- Den typen av arbetsuppgifter är jag väldigt intresserad av att få fortsätta med och jag kan även tänka mig att som ekonom få använda min erfarenhet av kundservice och försäljning, säger Samy Elshawa.

Han tycker att Korta vägen vid Stockholms universitet har gett honom den bästa chansen att förstå hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Och genom tiden på praktikplatsen har han även kunnat skaffa sig goda referenser.

MultiMind samarbetar med Korta vägen och två gånger per år träffar man deltagarna för att informera om bemanningsbranschen samt ordna speed-date-intervjuer för de som söker jobb. 

- Samarbetet med Korta vägen ger oss en bred kompetenspool med kandidater som har olika erfarenheter och språkkunskaper samtidigt som vi förhoppningsvis kan erbjuda dem deras första jobb i Sverige, säger Yichu Chung på MultiMind.

Tjänster som IT och logistik kräver inte nödvändigtvis yrkeserfarenhet från Sverige. Men i vissa branscher gäller särskilda svenska regler vilket gör en avklarad praktik till en stor fördel, inte minst för dem som söker jobb inom till exempel ekonomi och redovisning.

- Jag brinner för att få börja arbeta som ekonom så att jag kan bidra med mitt engagemang och fortsätta utvecklas. De värdefulla erfarenheter jag har fått genom Korta vägen hoppas jag ska hjälpa mig att lyckas hitta ett jobb, säger Samy Elshawa.

 

Korta fakta om Korta vägen
Utbildningen levereras av Arbetsförmedlingen. Den är kostnadsfri och riktar sig till nyanlända akademiker som har studerat på utländskt universitet eller högskola utanför EU i minst tre år. Deltagarna måste vara inskrivna på Arbetsförmedlingen, bör kunna tala grundläggande svenska eller god engelska samt ha datakunskaper i Office-paketet.

Under de senaste tre åren har 385 personer fullföljt programmet varav 64 procent kvinnor. Nio av tio deltagare har fått en kvalificerad praktik. Hela 54 procent har fått ett kvalificerat arbete medan 10 procent har valt att studera vidare. Läs mer om Korta vägen hos Stockholms universitet